Onderwerp: bespeur ik hier - onbewust - sociaal-democratische gedachtegoed?
Van: Rik Min <r.min@hetnet.nl>
Datum: 5-2-2014 16:15
Aan: redactie@devrijegedachte.nl
CC: Anton van Hooff <anton.van.hooff@online.nl>
BCC: j.de.vries@atheistisch-seculiere-partij.nl

Geachte redactie, beste mensen,

Wij moeten oppassen dat de Vrijdenker onbewust teveel van het sociaal-democratische gedachtegoed in haar artikelen laat voorkomen als waarheden. Het Humanistische verbond en de school van humanistiek is daardoor al vastgelopen. Volgen wij ook? Het sociaal-democratische gedachtegoed 'als dat bijvoorbeeld Stalin en Mao "dictators" of "massamoordenaars" zijn', is niet juist. Daar kun je namelijk op een heel andere manier ook naar kijken. Hitler was dat wel. Pol Pot ook. Die laatste kreeg van Nixon en Kissinger steun en moest nota bene door het Rode Leger van Vietnam worden afgezet. De Volkskrant sprak daar toen "schande van". Terwijl ik trots was dat Pol Pot door Vietnam werd verdreven. Dus om maar wat te noemen.

Frans Couwenbergh geeft (in het midden van zijn betoog op p. 11) een niet ter zake doend waardeoordeel en zet vier mensen op een rijtje waarvan er twee niet in thuishoren en noemt ze corrupt. Van Stalin en Mao kun je van alles vinden, maar ze waren niet corrupt. De Castro's zijn dat ook niet. Wat volksdemocratie is, snappen sommige sociaal-democraten blijkbaar niet; of willen dat niet snappen. Blinde vlek? De bevolking van socialistische landen willen nu eenmaal geen ongebreideld kapitalisme. Daartoe is een verdedigingslinie opgezet; in de grondwet meestal. En hebben vaak een sterk volksleger. (Had Allende dat ook maar gehad...) Dan kun je die grondwet kritiseren of hun argumentatie, maar niet de personen. Zo bedrijf je geen wetenschap of het vrijdenken. Dat is te simpel. Net als het woord machtskliek. Dat woord steekt me enorm. Zo is Castro al eens in de wereldwijde top-10 van rijkste mannen gekomen [Voorpagina Times, 2003]. De reden was: hij "de eigenaar is van alle bedrijven op Cuba". (Dus "is alles, incl. de grond, zijn eigendom".)

Dat Couwenbergh oproept om "een nieuw geloof te ontwikkelen" (p. 12) baart mij dan ook zorgen [1].

Met vriendelijke groeten; hoogachtend,

Rik Min
 * mede-oprichter aktiekomitee 'Stop Medialeugens'
 * mede-oprichter 'aktiekomitee tegen politieke kwakzalverij'

VOETNOOT:
[1] Geloof zie ik vooralsnog gewoon als 'een vorm van cultuur' [Rik Min op internet], met bijbehorende imposante en/of minder imposante cultuuruitingen zoals gregoriaans, zang, glas in lood, schilderkunst, architectuur, etc.